zegel
Terugblik

Viering Eerste Kerstdag ‘Toen Jezus in Brabant geboren was’

  

Ieder jaar weer is een viering op Eerste Kerstdag toch een bijzonder gebeuren. Dat bleek ook in 2019 in onze kerk. Dominee Annerie Snier, een vertrouwd gezicht, leidde de dienst. Het koor Ootmusica zong mooie liederen en uiteraard begeleidde Herman Koops de samenzang, maar ook het koor.

  


Ootmusica begon de viering met het gedragen Transeamus usque Bethlehem: Laat ons naar Bethlehem gaan. Afwisseling was er vervolgens in de samenzang tussen koor en gemeente.

  

Het kerstevangelie werd gelezen uit Lucas 2, terwijl de andere lezing uit Filippenzen kwam. In de overweging van dominee Annerie Snier kwam naar voren dat het kind van God als mens verschenen is. En dat het licht van de komst van Jezus blijft schijnen, soms heel klein, maar altijd is het ‘ergens’ aanwezig, te zien of te voelen. Dat kwam ook heel mooi tot uitdrukking in de Kerstgedachte ‘Langs de Maas bij Oss’ van André Troost. In dit gedicht was Jezus geboren in een schuur langs de maas bij Oss. Niemand die het wist en ondanks de vrolijke berichten van de boer geloofde niemand dat. En dus kwam er niemand, alleen de boer, een ezel en een os. Ootmusica besloot haar optreden met het ‘Still, still, still, weils Kindlein schlafen will’, een lied dat met veel gevoel en gedragen gezongen werd. 

  

Een echte Kerstviering op deze Eerste Kerstdag. Dergelijke diensten blijven, voor wie daar voor openstaat, een bijzonder gebeuren. 

 

 

Kerstavond

Kerstavond met een moderne kerststal

  

In een goed bezette kerk vierden we een sfeervolle Kerstavond met als thema ‘Een moderne Kerststal’. De muziek en de begeleiding werden verzorgd door een achttal blazers van Harmonie Caecilia en onze eigen organist/pianist Herman Koops.

 

  
Dat het een moderne viering was bleek wel uit het feit dat er voor het eerst een Kerstman op het liturgisch centrum verscheen voor een moderne stal. Samen met oma en de voorganger ontstond er een gesprek over hoe het vroeger was en hoe het nu in deze moderne tijd aan toe gaat.

  

Duidelijk bleek dat het kind Jezus nog steeds een geschenk van God is voor deze wereld en dat er wat dat betreft niet veel veranderd is. Het toneelstukje werd wel modern afgesloten, namelijk met een selfie. Karin Baanstra en Hanneke Spermon verzorgden de bijpassende teksten. De viering werd afgesloten met het Ere zij God, waarna er in Ons Gebouw gelegenheid was om samen na te praten onder het genot van Glühwein of warme chocolademelk.  

             

  

 

 

Kerstmiddag voor ouderen

Sfeervolle Kerstviering in Protestantse kerk en Ons Gebouw

In de in kerstsfeer gebrachte Protestantse Kerk en in Ons Gebouw vond een sfeervolle kerstviering plaats voor senioren. De organiserende Diaconie van de Protestantse kerk was blij verheugd dat er zo’n 70 bezoekers naar deze viering waren gekomen.

De vuurkorven brandden voor de kerk, de kerstman, in de persoon van dominee Roelof Kloosterziel stond in de deuropening, terwijl Hennie Wessels en Laura Rooselaar de deelnemers aan deze viering verwelkomden. De piano werd bespeeld door Henk Linker, die de kerstliederen op stemmige wijze begeleidde.

 

Het thema van de viering was ‘Licht’.

Na de dienst ‘verhuisden’ de bezoekers naar Ons Gebouw waar de tafels in de grote zaal, versierd met lichtjes, sterren en een kerstboom,  feestelijk waren gedekt.  Daar genoten de mensen van een bak koffie of glas thee met iets lekkers er bij.

Er werd uitleg gegeven over ‘Eet ze’, en de bedoeling daarvan is om met eetgroepen te beginnen, die één keer in de maand bij elkaar komen. De Diaconie heeft meerdere redenen om met dit initiatief te starten: “Met meerdere mensen eten is gezelliger dan alleen of met zijn tweeën. Je ontmoet andere mensen, en je hoeft een s niet te koken. De eetgroep bestaat uit 4 tot 6 personen.” Opgave hiervoor is mogelijk bij Henny Meijberg, tel. 292754 of mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Na deze uitleg was het de beurt aan dominee Roelof Kloosterziel om het kerstverhaal voor te dragen. Zijn bijdrage bleek voor een deel autobiografisch en handelde over Kerst 2025 op ’t Stift. Een Kerst, die niet zo leuk verliep, maar toch een mooi einde kreeg.
Daarna was er een heerlijke lunch met een kroket. Deze kerstmiddag verliep in een bijzonder gezellige sfeer  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oecumenische Vredesdienst verbindt

In een goed gevulde Protestantse kerk in Ootmarsum vierden geloofsgenoten uit de parochie Lumen Christi, de Protestantse kerk in Denekamp en Ootmarsum gezamenlijk een Oecumenische Vredesdienst. 

         

Het werd een sfeervol gebeuren met als thema ‘Vrede verbindt over grenzen’. Christa Bolscher, Erna Lensink en Roelof Kloosterziel leidden de dienst.

            

Een viering met mooie, soms indrukwekkende woorden, samenzang en de prachtige muzikale omlijsting door het koor Ootmusica, pianist Herman Koops en violiste Honorée Visser.

Het was echt een dienst, die geloofsgenoten met elkaar verbond en dat was ook na afloop in ‘Ons Gebouw’ te merken. Een heel groot gedeelte van de mensen, die in de kerk waren, maakten gebruik van de mogelijkheid om samen koffie of thee te drinken en met elkaar na te praten over de viering of over allerlei dagelijkse zaken. Veelgehoorde reacties: “Dit moeten we eigenlijk vaker doen.”

    

    

               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dominee Roelof Kloosterziel verbonden met Weerselo en Ootmarsum“Roelof Kloosterziel vanaf nu mag je samen oplopen met de gemeenten van Weerselo en Ootmarsum,” gaf dominee Annerie Snier aan na de dienst van verbintenis.
 In een bijzondere viering werd predikant Roelof Kloosterziel verbonden met deze beide gemeentes. Samen met zijn vrouw Harmke kreeg hij een warm welkom en gedeeltelijk op zijn Twents. Voor de pastorie op het Stift in Weerselo plaatsten gemeenteleden een boog met roosjes en datzelfde gebeurde ook in Ootmarsum voor de ingang van de Protestantse kerk. Daar bleef het niet bij, want de dominee en zijn vrouw werden met een oldtimer opgehaald en naar de kerk gebracht.

       

Niet alleen de boog sierde het gebouw, maar ook aan de banken waren roosjes te vinden met de gemeentelijke kleuren van Weerselo en Ootmarsum. Tevens had de werkgroep Symbolisch Bloemschikken een prachtige krans gemaakt.  Na afloop ontving Kloosterziel ook nog eens een echte goastok. Koster Hans van Duijn kwam met dat idee en had aar ook een mooie tekst over gemaakt.

 

Sfeervolle viering
Het koor Ootmusica ontving de Kerkenraden en dominee Kloosterziel en Snier met het zingen van het lied ’De Karkklokken’. Ouderling Marjan van Galen verrichtte het welkomstwoord en gaf aan dat deze intrededienst uniek is. “Voor het eerst benoemen Ootmarsum en Weerselo samen een predikant. En dat is naar ns weten nog niet eerder gebeurd. De beroepingscommissie, die heeft gezocht naar een geschikte kandidaat en wij zijn erg blij om Roelof Kloosterziel en zijn vrouw Harmke vanmiddag in deze kerk hartelijk welkom te mogen heten.” Hanneke Spermon vertelde als lid van de werkgroep Symbolisch Bloemschikken over de symboliek achter de gemaakte schikking:  “Een hele speciale, een krans met daarin de kleuren van het kerkelijk jaar. De kleur groen is wel de meest gebruikte en dus duidelijk zichtbaar in de schikking. In die periode zitten wij in deze tijd van het jaar ook met uitzondering van vandaag vanwege de intrededienst. Voor één dag is daarom de kleur rood. Na de lange groene periode begint rechts bovenin de Adventstijd. Paars met wat roze voor één zondag in die periode. Dan volgt het wit en dat is de Kerstperiode. Dan wordt de kleur opnieuw groen tot aan de 40-dagen tijd. Daar komt het paars terug en tevens een klein beetje roze, ook voor één zondag is in deze tijd. U ziet daarna het rood, de kleur voor de Goede Vrijdag, gevolgd door het wit van de periode van Pasen tot Hemelvaartsdag. Daarna is de kleur van het kerkelijk jaar rood en uiteindelijk gevolgd door een lange periode dat de kleur groen te zien is. De leden van de werkgroep Liturgisch Bloemschikken wensen dominee Kloosterziel en zijn vrouw een mooie en kleurrijke tijd toe in onze twee gemeentes.” Dienst van verbintenis
Dominee Annerie Snier sprak de woorden uit, die horen bij De dienst van verbintenis’ en stelde Roelof Kloosterziel de vragen, die bij dit officiële moment horen. En vervolgens sprak ze de zegen over hem uit. Ook de gemeente werd gevraagd om deze verbintenis te beantwoorden met “Ja dat willen wij.”
 Daarna werd de beroepingscommissie met een hartelijk dankwoord ontbonden, maar wel met de restrictie van geheimhouding. “Willen jullie gaan staan, want dan weten de overige kerkgangers aan wie we dit ‘te danken’ hebben,” lacht Annerie Snier. “Roelof er is goed naar je gezocht, want deze commissieleden hebben vele kilometers gemaakt, intensieve gesprekken gevoerd en ik wil jullie ook danken voor de geheimhouding.Overdenking ‘Willen’………………
Na de dienst van verbintenis nam Roelof Kloosterziel het vervolg van de viering voor zijn rekening. “Ja daar sta je dan, het is best even wennen voor mij al zie ik ook de nodige bekende gezichten uit mijn vorige gemeente Ruinerwold en IJhorst-de Wijk. Ik wil er geen lange dienst van maken, want om 17.00 uur spelen de Oranje leeuwinnen de finale tegen de USA,” grapt Kloosterziel met een glimlach van oor tot oor. “We hebben echt een warm welkom gehad. Op het Stift in Weerselo en vandaag met een prachtige oldtimer naar Ootmarsum gebracht. Een schitterende ervaring.”
 Tijdens de overdenking zet de dominee een verhuisdoos op tafel. Toepasselijk, omdat hij ,samen met zijn vrouw, de afgelopen week verkaste van Ruinerwold naar Weerselo. Hij haalde er een aantal dikke pillen aan boeken uit. “In Ruinerwold hing een verhuisdoos als een soort van zwaard van Damocles boven mijn hoofd. In Ootmarsum stond de doos op tafel en hij haalde er verschillende dikke boeken uit, die hij in de laatste 8 jaar van zijn domineescarrière toch uit wilde lezen. In de profielschets stond dat Weerselo en Ootmarsum een dominee zochten, die plezier had in pastoraat en het leiden van vieringen. Ik heb een beetje gelogen, want ik heb gezegd dat ik daar veel plezier in heb, maar ‘vergeten’ te vertellen dat ik ook plezier in lezen heb. Dus wat dat betreft hoop ik dat velen me ‘met rust’ laten, zodat ik deze boeken uit kan lezen,” vertelt de nieuwbakken dominee met een kwinkslag. Na één van zijn laatste boeken uit de verhuisdoor gaat Kloosterziel dieper in. Het is een boek van Schopenhauer met als titel ‘De wil van de mens’. “Als je iets wilt, dat kan, maar je moet er wel iets voor doen. ‘Wat wil je’ en waarom. Prachtige vragen om dieper om in te gaan. Moet ik zelf dan ook veranderen om het te bereiken wat ik wil. Het belangrijkste boek is natuurlijk de Bijbel. Met verhalen waar je weinig mee kunt. Aan de andere kant ben ik er mee opgegroeid en er staan ook hele waardevolle verhalen in. In de erediensten wil ik die belichten en ik hoop na 8 jaar dat u met mij als dominee gekregen hebt wat u graag wilt,” besluit Roelof Kloosterziel zijn overdenking.


 Het koor Ootmusica zong heel gedragen het Abba Vader en Nearer mij God to Thee met een solo van Henny Wessels en Hennie Molendijk. Het vormde het slotakkoord van een bijzondere, waardevolle viering.
 Na afloop was er een gezellig samenzijn in Ons Gebouw met een hapje en één drankje. En de meesten waren inderdaad voor 17.00 uur vertrokken in verband met de wedstrijd van de Oranje leeuwinnen. Nagenoeg niemand die daar echter om maalde.

  

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

hieronder nog de voorbereidingen in beeld

   

   

  

   

       

                                   

 

   

 

 

 

 

 

 

Het was alweer de achtste editie van het evenement Kunst in de Kerk met dit keer 7 deelnemende kunstenaars. Het vindt altijd plaats tijdens Kunst in Ootmarsum. Omdat het passend is, veel raakvlakken heeft, en tegelijkertijd ook weer een andere dimensie heeft.

Initiator Hanneke Spermon weet het treffend  te verwoorden. “Wat was het spannend in de week vooraf met een Protestantse kerk, die in de steigers werd gezet. Na hulp van de steigerbouwers om de banner een prominente plek te geven, een rode loper die zomaar ergens vandaan kwam (had ik zelf nooit kunnen bedenken, laat staan organiseren) en op zaterdag een mooie afdekking van de steigers achter de kraam door de harde werkers van de Kunstmarkt Ootmarsum. Door deze hartverwarmende bijval waren alle kunstenaars helemaal in hun nopjes.”

De eerste vrijdag bleek al een groot succes. “ Ondanks dat er alleen op het Kerkplein en de naastgelegen straatjes kramen en pagodetenten stonden, vonden ongelooflijk veel mensen hun weg naar Kunst in de Kerk,” blikt Hanneke Spermon terug.  “De meeste kunstenaars waren ook zelf aanwezig, waardoor de bezoekers het eigen verhaal over het ontstaan van, de techniek en de gedachte achter het werk konden ervaren. Dat maakte het best wel bijzonder, de gedrevenheid van de kunstenaars was duidelijk te voelen door hun passievolle verhalen. Verder werden de gesprekken vaak intenser naarmate er zo nu en dan verhalen van bezoekers aan gekoppeld werden.

Ook was de kerk zelf vaak het onderwerp van gesprek. Verder was het genieten van bezoekers, die even van de rust, die er ondanks de drukte toch was, wilden genieten.  Een mooi team kunstenaars, die waar nodig met hun partners de handen uit de mouwen stak. Het stofzuigen van de rode loper op zaterdag om de kerkgangers een frisse entree te laten beleven, het inrichten van de expositie, het gezellig maken van de kerk. Het paste allemaal om te zorgen voor een bijzondere zondagse viering, die dan ook een kleurrijk verloop kende,” laten de aanwezige kunstenaars naderhand weten.

Dominee Roelof Kloosterziel had zijn dienst helemaal in het teken van de Kunst gezet. De preek ging over kleur, kleuren en hun spectrum en wat dat allemaal doet. Maar voorafgaande daaraan, werden de kunstenaars naar voren gevraagd om hun verhaal te doen over hun werk en het ontstaan ervan. Het was wel min of meer onverwachts, maar het kwam allemaal zo spontaan, dat alle aanwezige kunstenaars dit eigenlijk ook heel ontspannen konden vertellen.Deze viering was met recht een kleurrijke dienst te noemen, in alle facetten. Zoals één van de kunstenaars aangaf: “Verrassend mooie kerkdienst tijdens Kunst in de Kerk”.

Al met al zeer geslaagde dagen tijdens Kunst in Ootmarsum voor deze achtste editie van Kunst in de Kerk. Volgend jaar volgt ongetwijfeld de negende.

          

          

          

          

 

 

 

 

 

 

 

Warm afscheid dominee Annerie Snier

Tijdens een goed bezochte Pinksterviering leidde Annerie Snier voor het laatst als (waarnemend)  dominee van Ootmarsum een dienst in de Protestantse Kerk. Het thema was Inspiratie en de vertrekkende predikant had met zorg weer de liturgie samengesteld.

              

In de viering werd zij verrast met twee liederen, die door een kwartet gemeenteleden werden gebracht. Het eerste lied was ‘Peace like a river’ en het tweede een afsluitend lied ‘Ga met God’, waarbij de gemeente het vierde couplet meezong.

               

Bijna aan het einde van de dienst bedankte Annerie Snier voor de fijne samenwerking tussen haar, de Kerkenraad, de eigen gemeenteleden en de R.-K. kerk.  Ze waardeerde dat ze zoveel vrijheid had gekregen om haar werk te kunnen doen en altijd veel vertrouwen heeft gevoeld.

               

              

Karin Baanstra, scriba van de Kerkenraad, bedankte op haar beurt de scheidende dominee, die ze betitelde als warm en open. “Vanaf sept. 2017 ben je voor 50% als predikant in onze gemeente aan het werk gegaan. En je bent voortvarend aan het werk gegaan en het werk opgepakt, daar waar Ds. Klip gestopt was. Je hebt contacten gelegd met gemeenteleden:  pastoraal was je daar waar je dacht nodig te zijn. Mensen durfden hun levensverhaal bij je neer te leggen; ze durfden op je te steunen. We hebben genoten van je diensten; je stopte er iets eigens in en met veel creativiteit werden het diensten, die we mee konden beleven, mee konden vieren. Het waren aansprekende diensten, waarin je de kerkgangers een eigentijdse boodschap mee gaf. Je bereidde je diensten zeer nauwgezet voor; niets aan het toeval overlatend.  Je zette je in voor de oecumene; je ging door met oecumenische Vieringen, zoals we die gewend waren. Ook pakte je samen met pastor Ingrid Schraven de contacten op met de school en gaf samen met haar vorm aan de vieringen op school.”
 De scriba bedankte Annerie verder voor de intensieve samenwerking, de openheid en haar inzet. “Eén ding heb je echter niet bereikt. De 22 maanden dat je bij ons was had je steeds een café-noir bij je koffie of thee en dat wilde je heel graag veranderen. Helaas is dat niet gelukt………..,” lacht Karin Baanstra. “Ik heb goed nieuws, we geven je nu het laatste pak mee en als je weer bij ons voorgaat, wachten er andere koekjes. Annerie, namens de kerkenraad en de Prot. Gemeente spreek ik hier onze grote waardering uit; hopelijk heb jij die waardering in de tijd dat jij in onze gemeente werkte, ook gevoeld.

Waarschijnlijk wel; als kerkenraad bereikten ons meermalen verzoeken uit de gemeente om jouw te beroepen. En gemeenteleden hebben jou ook zelf rechtstreeks benaderd met die vraag. We zijn heel blij, dat je af en toe nog als gastpredikant voor wilt gaan: helemaal weg ben je dus niet. Je zult voor altijd ook een beetje verbonden blijven met onze gemeente; ook jouw naam staat op het predikantenbord achter in de kerk. Annerie, heel veel dank,” besluit Karin Baanstra haar dankwoord. Vervolgens overhandigde ze Annerie Snier een cadeau en na afloop was er in Ons Gebouw nog een gezellig samenzijn om onder het genot van een hapje en een drankje persoonlijk afscheid van haar te nemen.

 

              

              

               

    

    

   

    

 

 

AgendaKerkdiensten

 

Dinsdag 31 december

Oudejaarsdienst 

19.30
Voorganger: mevr. H. Meijberg - Tijms

 

Zondag 5 januari

nieuwjaarsbijeenkomst

10.00 uur
Voorganger: ds. Roelof Kloosterziel

 

Zondag 12 januari

10.00 uur
Voorganger: Ds. Roelof Kloosterziel

Zondag 19 januari

10.00 uur
Voorganger: Ds. R. Visser 
uit Uelsen

 

Zondag 26 januari

10.00 uur
Voorganger: Ds. Roelof Kloosterziel